Molekulārie alergēni

Molekulārie alergēni

print

Kas ir molekulārie alergēni jeb alergēnu komponentes?

Katrs alergēns sastāv no daudzām, dažādām molekulām, no kurām dažām piemīt izteiktas alergēnās īpašības, savukārt citām molekulām šādas īpašības ir minimālas vai nemaz. Molekulas, kuras var izraisīt alerģiskas reakcijas, dēvē par molekulārajiem alergēniem jeb alergēnu komponentēm.

Kāpēc ir svarīgi noteikt molekulāros alergēnus?

Nosakot pacienta individuālu jutību pret molekulārajiem alergēniem, iespējams:

  • precīzāk noteikt, cik nozīmīga ir pacienta alerģija,
  • labāk paredzēt pārtikas alergēnu izraisīto reakciju smagumu, atklāt situācijas, kad iespējamas dzīvībai bīstamas reakcijas,
  • pacientiem ar alerģiju pret pienu un/vai olu precizēt, cik strikta izslēgšanas diēta nepieciešama,
  • atklāt krusteniski reaģējošus alergēnus jeb krusteniskās alerģijas,
  • nozīmēt precīzāku alergēnspecfisko imūnterapiju pacientiem ar paaugstinātu jutību pret daudziem alergēniem

 

Biežāk noteikto molekulāro alergēnu piemēri:

1) GOVS PIENS, OLA

Nosakot antivielas pret govs piens molekulārajiem alergēniem (kazeīnu, beta – laktoglobulīnu, alfa- laktalbumīnu, laktoferīnu) un olas molekulārajiem alergēniem (ovomukoīdu, ovalbumīnu, konalbumīnu) iespējams precīzāk paredzēt, cik strikta izslēgšanas diēta pacientam ir nepieciešama. Pētījumi norāda, ka 70% bērnu, kam ir alerģija pret govs pienu un/vai olu, panes krāsnī ceptus govs pienu/olu saturošus produktus.

2) RIEKSTI

Rieksti ir vieni no biežākajiem smagu, dzīvībai bīstamu alerģisku reakciju izraisītājiem, taču bieži vērojamas riekstu izraisītas reakcijas mutes dobumā pacientam, kam ir alerģija pret bērzu. Nosakot, pret kuriem riekstu alergēniem pacientam ir antivielas, iespējams sniegt precīzākas rekomendācijas par riekstu lietošanu uzturā. Piemēram, Cor a 1 un Ara h 8 norāda uz vieglu lazdu riekstu un zemesriekstu alerģiju, kura visticamāk izpaudīsies tikai mutes dobumā, taču antivielas pret Cor a 9, Cor a 14 un Ara h 2, Ara h 6 norādīs uz dzīvībai bīstamu riekstu izraisītu alerģisku reakciju, tādēļ nepieciešama stingra izslēgšanas diēta.

3) INHALĀCIJU un INSEKTU ALERGĒNI

Lielākajai daļai ieelpojamo alergēnu (kā, piemēram, ziedputekšņiem, dzīvniekiem, mājas putekļu ērcītēm) un insektu alergēniem (kā, piemēram, bišu un lapseņu indei) ir zināmas svarīgākās alergēnās komponentes, kas norāda uz īstu vai primāru sensibilizāciju pret konkrēto alergēnu. Īpaši svarīga molekulāro alergēnu izmantošana alerģiju diagnostikā ir pacientiem ar paaugstinātu jutību pret vairākiem alergēniem, lai atpazītu primāru sensibilizāciju no krusteniskām reakcijām un precīzāk izvēlētos alergēnspecifisko imūnterapiju.

Daži svarīgāko molekulāro alergēnu piemēri: Bet v 1 (bērzs), Fel d 1 (kaķis), Api m 1 (bišu inde), Der p1 un Der p 2 (mājas putekļu ērcītes).

arrow_upward